onsdag 26 januari 2011

Kroppsspråk,

När man dag ut och dag in sitter på föreläsningar och lyssnar på bra och mindre bra talare, kommer man ofta att tänka på hur mycket som sänds ut via kroppsspråket. Dessutom gick vi en kandidatutbildning om det för några dagar sen, men först nu har jag hunnit fundera igenom vad som riktigt sades där. Det är några punkter som fastnade i minnet.

Händerna
När människor ställer sig framför en stor publik vet de mitt i allt inte vad de ska göra av händerna, trots att de hängt med en hela livet. Mitt i allt är de fullständigt i vägen vart man än sätter dem. Nervositeten gör en så medveten om ens händer att allting känns onaturligt och klumpigt. Men är man medveten om det, så kan man ta mer ansvar över det.

People by from people they like
Ingen skillnad om du försöker sälja någon produkt eller försöker fiska röster. Människor köper av en och röstar på en människa som uppmärksammat dig som kund och röstberättigad. Ett leende, en spontan kommentar eller en fin diskussion. People by from people they like.

Att vara som man redan vore
Uppför dig som du vill känna dig. Är du skitnervös att ställa dig framför en publik, börja med att tänka på att du vill känna dig självsäker och trygg. Sen försöker du uppföra dig som om du redan var säker på din sak och trygg i situationen du är i. Sen ska du se att tankarna och beteendet blir som du önskar.

Budskapet i procenter
Din kropp sänder ut ca 55% av ditt budskap, rösten ca 38% och orden endast ca 7%. Eller säg att ca 7% är verbal kommunikation och hela ca 93% är non-verbal. Antalet procentenheter skiljer sig åt beroende på vem som har forskat. Men budskapet bakom dessa procenter är att kroppsspråket spelar in i vår kommunikation mer än man kan tro. Och tillsammans med både verbal och non-verbal kommunikation skapas en helhet och det viktiga där är att alla delar skall signalera samma sak.

Var medveten om vilka signaler du sänder ut! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar